Založ si blog

Konšpiračné teórie

Poobzerajte sa vôkol seba. Vidíte to? Možno nie, ale skúste sa pozrieť lepšie. Nemé ľudské tváre, hmýriace sa masy ľudí, zmätené či domýšľavé pohľady. Človek dostal od prírody krásny dar – dokáže myslieť. Bohužiaľ nie vždy správnym spôsobom.

Už dávno som nezažila deň, keď by som ani na sekundu nad niečím nepremýšľala. Stále mi treba niečo urobiť, niekam ísť alebo do konca po celom dni uvažovania a rozhodovania  nakoniec rozmýšľate aj nad tým ako ísť do sprchy  a ľahnúť si do postele.  Občas zase zažijem deň, keď z toľkého zvažovania, čo všetko musím spraviť, neurobím nakoniec nič. Predstavte si, že takto rozmýšľajú masy ľudí. Masy, ktoré sú obklopené informáciami rúcajúcimi sa na nich z každej strany.  Cez billboardy sa na vás usmievajú poloodeté  kočky, naši vysmiati páni, cez výklady si nestíhate všímať marketingové stratégie obchodov, no a keď sa už konečne dostanete domov a neobklopujú vás žiadne nápisy a ceduľky sadnete si na gauč, otvoríte si notebook, vedľa položíte mobil, tablet a zapnete si televízor. Až vtedy sa začína skutočná vojna vašich myšlienok.

Tak napríklad dnes, názorná ukážka, čo všetko dokážete nájsť na internete za pol minúty: „17. júna sa uskutoční Pizza festival v Prahe“, „Mesto Košice schválilo čestné občianstvo pre Michaila Gorbačova“, „Obria planéta X bola vedecky potvrdená a dokonca zachytená z Kalifornie“, „Militanti zaútočia na dovolenkový rezort v Afrike, strieľali do turistov na pláži“, „Módne trendy jar/leto 2016“, „Komu prekážal JFK? Tri výstrely z Dallasu sa ozývajú dodnes“… Obrovské množstvo informácií, ktorému sme denne vystavovaní si ani nestíhame poriadne všímať. Čo je riešením? Sledovať informácie dennodenne každú hodinu, báť sa nebyť informovaným?  Existujú ľudia, ktorí potrebujú informácie ako jedlo, ktoré živí ich mozgy. Kým nestrávia minimálne 3 hodiny denne čítaním správ tak nedokážu zaspať s čistým svedomím.  Druhý extrém sú zaslepení ľudia. Vybrali si ľahšiu cestu. Tvária sa, že problémy naokolo sa ich netikajú. Ale čo je správne? Je chyba v nás alebo niekde inde? Robia chybu médiá? Zakážeme informovať ľudí alebo obmedzíme počet informácií na osobu? Internet je miesto, kde každý jeden z nás môže vyjadriť svoj názor pričom dokonca ho vyjadruje ako anonymný účastník konverzácie. Áno môžeme prestať surfovať na internete alebo sa tváriť, že sme cool a nepozeráme televízor. Koniec koncov je už len vo vašich rukách ako sa s informáciami, ktoré sa na vás z každej strany tlačia vysporiadate.

Dobrým príkladom toho, ako niekto nezvláda boj s informáciami sú konšpiračné teórie. Je až zvláštne sledovať, čomu všetkému dokážu ľudia uveriť. Havária UFO v Novom Mexiku, Elvis Presley stále žije, Britské kráľovská rodina zabila princeznú Dianu, na Mesiaci nikto nikdy nepristál, americká vláda bola zapletená do útokov z 11. septembra 2001. Dokonca existuje teória, ktorá tvrdí, že Jašterí ľudia ovládajú svet. Podľa tejto teórii väčšina svetových lídrov sú v skutočnosti jaštery z inej planéty, ktorí dokážu meniť svoj vzhľad. Ich úlohou je vyvolávať vojny, aby sa svetová populácia zmenšila a oni mohli naďalej vládnuť svetu. Naozaj? Ďalšou konšpiračnou teóriou,  ktorej verí až polovica Afroameričanov je, že AIDS vytvoril človek. Tvrdia, že vírus vytvorila americká vláda, aby sa zbavila homosexuálov a etnických menšín. Taktiež si myslia, že liek existuje, ale vláda ho utajuje.

Keď čítate tieto informácie niekedy spochybnite  vlastný názor, ba dokonca vás informácia ovplyvní natoľko, že myšlienka sa vám vryje do hlavy a nedá vám pokoj. Vtedy sa o tému začnete stále viac a viac zaujímať, začnete ju skúmať, preverovať  až nakoniec uveríte svojej fantázii.

Vzťah nás a informácii musí byť preto veľmi opatrný. Už v starovekom Grécku sa spomínalo kritické myslenie. Skúste sa zamyslieť nad tým, čo si každodenne prečítate či vypočujete. Prijímajte informácie, ktoré vás zaujímajú, môžete sa s nimi aj stotožniť, ale vždy si vypočujte aj protikladný názor. Pomocou svojho kritického myslenia dokážeme vyhrať vojnu s informáciami.

Ži zdravšie!

07.05.2016

Akokoľvek som sa snažila vyhnúť sa činnosti, ktorú práve robím, nepodarilo sa. Sedím, ležím, sedím a… áno… snažím sa premýšľať ako začať písať investigatívny blog. Prečo? Lebo som po tom vždy túžila. Nie. Lebo musím. Prečo? To nie je podstatné. K veci. Múdry ujo Google tvrdí, že investigatívny znamená odhaľujúci nezákonnú činnosť, [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4511x
Priemerná čítanosť článkov: 2256x

Autor blogu

Kategórie

Archív