Založ si blog

Ži zdravšie!

Akokoľvek som sa snažila vyhnúť sa činnosti, ktorú práve robím, nepodarilo sa. Sedím, ležím, sedím a… áno… snažím sa premýšľať  ako začať písať investigatívny blog. Prečo? Lebo som po tom vždy túžila. Nie. Lebo musím. Prečo? To nie je podstatné.

K veci. Múdry ujo Google tvrdí, že investigatívny znamená odhaľujúci nezákonnú činnosť, pátrajúci či vyšetrujúci, napr. novinár. Keď som bola malá (mladšia) chcela som sa takejto žurnalistike vždy venovať. Mojím snom bolo robiť videá ako Zuzana Piussi a odhaľovať politické zákulisie. Netvrdím, že raz sa k môjmu detskému snu nevrátim, ale uvedomujem si, že práca investigatívneho žurnalistu sa nespraví zo dňa na deň.  Rozhodla som sa preto byť za mudráka. Odhaľovať nezákonnú činnosť síce nebudem, ale pátrať a skúmať áno. A čo? Koho? Budem skúmať svoju krv, resp. cukor v krvi.

Neuverili by ste koľkokrát bolo slovo cukrovka skloňované na predmete s názvom Teória a prax mediálneho výskumu. Mesačník Diabetik sa stal niekoľkokrát názornou ukážkou  RB médií, médií pre špecifickú skupinu ľudí atď.  Ale aspoň vám aj na prednáške pripomenú, že si nemáte zabudnúť zmerať cukor a pichnúť inzulín. No a práve na tomto predmete sa zrodila myšlienka o čom budem písať.

Hlavnou úlohou bude preskúmať, vyšetrovať a pátrať po potravinách, ktoré sú pre diabetika vhodnejšie. Naschvál som použila slovo vhodnejšie, keďže pre diabetika sú vhodné všetky potraviny. Samozrejme len pod jednou podmienkou, že si ich zaráta do svojho denného príjmu sacharidových jednotiek  a zváži, či ich konzumácia je vhodná podľa situácie, v ktorej sa momentálne nachádza. Ale to nie je v tomto článku podstatné, o tom kedy, ako a prečo konzumovať jednotlivé potraviny sa môžete dočítať niekde inde.

Uvediem zopár alternatívnych potravín, ktoré môžu uľahčiť život nielen diabetikom, ale aj ľuďom, ktorým záleží na ich zdraví.

KOKOSOVÝ CUKOR –  Na trhu existuje mnoho výrobkov, ktoré môžu slúžiť ako náhrada za biely cukor. Uvediem aspoň pár z nich – med, javorový sirup, trstinový cukor, agávový sirup, stévia…   Ak by som sa v tomto prípade zamerala len na počet sacharidov určite by som uprednostnila stéviu, je až 300 krát sladšia ako cukor a neobsahuje žiadne sacharidy . Dokonca ide o rastlinu, ktorú si dokážete vypestovať aj doma v kvetináči. Ale! Má veľmi špecifickú chuť, na ktorú si buď zvyknete alebo ju používať nebudete. Preto je mojím favoritom kokosový cukor. Chuťovo výborný a cukor sa vám do tela uvoľňuje postupne po dlhšiu dobu. Preto je vhodnou náhradou aj pre diabetikov. Samozrejme, aj v tomto prípade platí pravidlo – všetko s mierou J

HORKÁ ČOKOLÁDA – Ak sa vám nechce niečo piecť  a nechcete chrúmať kokosový cukor, siahnite po kvalitnej horkej čokoláde. V malom množstve vám určite neuškodí a dokonca nakopne váš mozoček.

BULGUR – Bulgur je celozrnná pšenica, často označovaná ako náhrada ryže. Má výbornú chuť a opäť do tela uvoľňuje sacharidy postupne  po dobu niekoľkých hodín. Určite odporúčam. Mňamka.

KONJACOVÉ CESTOVINY – Ako milovník cestovín som sa tomuto objavu veľmi tešila. Ide o cestoviny, ktoré nemajú ani jeden sacharid. Čo je však problém je určite cena, ale aj špecifická (ne)chuť. Avšak odporúčam vyskúšať.

… medzi ďalšie potraviny, ktoré vedia pomôcť vášmu cukru v krvi alebo vám poslúžia ako vhodná alternatíva zaraďujem – chia semienka, ľanové semienka, pšeno, špaldový (celozrnný) kus kus. Napriek tomu najlepším priateľom diabetika je zelenina, preto je dobré naučiť sa ju kombinovať so všetkým.

Hurá do obchodu! A dobrú chuť!

 

 

 

Konšpiračné teórie

09.05.2016

Poobzerajte sa vôkol seba. Vidíte to? Možno nie, ale skúste sa pozrieť lepšie. Nemé ľudské tváre, hmýriace sa masy ľudí, zmätené či domýšľavé pohľady. Človek dostal od prírody krásny dar – dokáže myslieť. Bohužiaľ nie vždy správnym spôsobom. Už dávno som nezažila deň, keď by som ani na sekundu nad niečím nepremýšľala. Stále mi treba niečo urobiť, [...]

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18, aktualizované: 13:47

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

vláda, rokovanie, saková, fico

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4517x
Priemerná čítanosť článkov: 2259x

Autor blogu

Kategórie

Archív